Dit zijn de winnaars van News Hack 2015

Met 19 waren ze: de journalisten, designers en developers in spe die dit weekend de eerste News Hack van Nieuwslab trotseerden. In drie verschillende teams kregen ze bij de start enkele thema’s en tools aangereikt. Het resultaat? Drie geëngageerde transmediale nieuwsverhalen over seksuele intimidatie, verlaten kerken én Leuvense nieuwkomers. In een broedplaats vol journalistiek talent.

kerktekoop

“Ik wil u neuken in elk gat dat ge hebt”. Zo werd Ann, lezeres van Charlie Magazine, ooit aangesproken door een jongen op café. De redactie van ‘Blijf van mijn lijf’ had meteen een vette kop én een straf verhaal over seksuele intimidatie. Dit vulde de redactie aan met getuigenissen van experten én een twittergedicht waarin ze met behulp van ‘natural language processing’-technieken 2000 tweets met de hashtag #wijoverdrijvenniet analyseerde. De jury van News Hack bekroonde het ‘Blijf van mijn lijf’-verhaal daarom met een award voor beste research én beste datagebruik.

De redactie van ‘Reinvent Leuven’ wou graag de positieve kanten van migratie belichten. Dus polsten de redacteurs naar de verhalen van enkele nieuwkomers in Leuven. Met behulp van een developer goten ze die in een aantal mini-documentaires voor hun eigen Facebook-community. Hiermee wonnen ze niet enkel de prijs voor meest innoverende team. Met de redactie van ‘Kerk te koop’ delen ze ook de award voor best design.

De redactie van ‘Kerk te koop’ ten slotte onderzocht hoe de toekomst eruitziet voor 1800 Vlaamse parochiekerken. Worden ze omgebouwd tot autogarage, luxehotel of boekenwinkel? Het team nam contact op met een kerkmakelaar, peilde de mening van de man in de straat, analyseerde het kerkbezoek van de Vlaming en goot dat in een pakkende longread met Creativist. Hiermee verzilverde het de nominatie in de categorie best story en best design.

Wat vind jij van de News Hack-producties? Deel je mening op twitter– en facebook!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Bedankt, we hebben je reactie goed ontvangen.