Doe mee aan onze eerste News Hack

Van vrijdag 20 t.e.m. zaterdag 21 maart 2015 organiseert Nieuwslab een eerste News Hack in Leuven.

Hack the News!

Dit evenement brengt jonge journalisten, designers en developers samen om in twee dagen een innovatieve en transmediale nieuwsproductie te maken. In deze News Hack zoeken we géén nieuw businessmodel of -concept voor de online journalistiek, wél een nieuwe verhaalvorm die lezers boeit door vorm, functie én inhoud. Daarvoor mag je putten uit de ganse trukendoos van transmediale en digital storytelling: je kan bijvoorbeeld een longread maken met game-elementen, een interactieve documentaire met video, een Storymap gebaseerd op data die je elders vond, of een combinatie van de drie. Je ontwikkelt op vrijdag onder begeleiding van professionals de storyline voor je nieuwsverhaal, doet samen research, verwerkt die in een hapklaar en visueel aantrekkelijk stuk en presenteert je werk voor een professionele jury op zaterdagavond.

Waarom dit weekend?

De ‘traditionele’ journalistiek staat sinds een jaar of tien onder zware druk. Door het succes van gratis online nieuws en burgerjournalistiek dalen de oplages van klassieke nieuwsmedia, krimpen redacties en veranderen de statuten van journalisten. Nochtans heeft een democratische samenleving nood aan onafhankelijke, kwaliteitsvolle en professionele nieuwsverslaggeving. Om lezers, kijkers en luisteraars weer voor zich te winnen, moeten redacties weer inzetten op innovatie, creativiteit en diepgang. Maar vooral: meer durven experimenteren. En dat is exact wat we in deze News Hack willen doen.

Voor wie?

Alle professionele bachelor- en masterstudenten Journalistiek, Communicatiewetenschappen, Computerwetenschappen, Interactive Multimedia Design en Communicatie- en Mediadesign van de KU Leuven, Thomas More en LUCA School of Arts Genk kunnen deelnemen aan deze News Hack. We zijn op zoek naar journalisten, (game)designers, app-ontwikkelaars, datahackers, websitebouwers, grafici, researchers, fotografen, communicatie- en marketingspecialisten … Je hoeft geen ervaring te hebben in de journalistiek, wél goesting om samen het nieuws te herdenken.

Wat kost dat?

Niets! Voor studenten van de opleidingen die participeren in Nieuwslab, is deelname gratis. Nieuwslab heeft een rechtstreekse lijn naar de lokale pizzaboer, brouwer en bakker voor je ontbijt, lunch en avondeten. Ook je reiskosten van en naar Leuven worden vergoed. Heb je geen accommodatie in Leuven, dan staat er zelfs een bed voor je klaar in de jeugdherberg. Dit weekend is voor jou dus all-inclusive. 

Geen prijs!

Met je deelname kan je prijzen noch geld winnen. Je leert wél samenwerken met medestudenten in een multidisciplinaire redactie. Doet échte praktijkervaring op. Kan extra contactpersonen toevoegen aan je Linkedin-profiel. Ontmoet enkele mogelijke werkgevers. Gaat met een pak nieuwe tools en inzichten naar huis. Maakt vrienden voor het leven. En je krijgt een getuigschrift voor je deelname, dat uitermate goed staat op je cv.

Inschrijven

Het aantal deelnemers aan deze eerste News Hack is beperkt tot 18. Van elke opleiding worden maximaal drie studenten toegelaten. De inschrijvingen zijn inmiddels afgesloten. Je kan je wel nog op de reservelijst zetten.

Praktisch

News Hack, van vrijdag 20 t.e.m. zaterdag 21 maart 2015
Plaats: Leercentrum Agora, Leuven
Start: vrijdag 20 maart om 10 uur
Stop: zaterdag 21 maart om 19 uur

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Bedankt, we hebben je reactie goed ontvangen.